Jaje na oko




Jednostavna priprema i kratko vrijeme pripreme su glavni  razlozi zbog čega se ovo jelo često priprema za doručak. Jaja na oko su pripremljena za manje od dvije minute.

Sastojci:
  • jaja
  • suncokretovo ili maslinovo ulje
Postupak pripreme jaja na oko:
  • Uključite električnu ploču na maksimalnu toplinu i na nju stavite tavu u koju ste stavili ulje. 
  • Kad se ulje zagrije (prije nego se počne dimiti) razbijte jaja i istresite ih u tavu, pazeći da žumanjci ne puknu. 
  • Poklopite tavu i pustite jaja da se oko minute peče. Jaja su gotova kad je bjelanjak prešao u krut oblik, a žumanjak ostao tekuć.
  • Ako želite da se žumanjak stvrdne pecite još nekoliko trenutaka
Zdravstvene koristi jaja

  • Jaja dobar su izvor selena, fosfora, joda, vitamina B5, B2, B12 i vitamina D, dobar su izvor visokovrijednih proteina (100% se iskoriste u tijelu), te nekih nezasićenih masnih kiselina.
  • Žumanjci su najveći izvor  kolina (aminokiseline, koja sudjeluje u tvorbi folne kiseline – vitamina B), koji je dio staničnih membrana, te ga osobito puno ima u mozgu (važan za razvoj mozga u fetusa – trudnice!); također gradi acetilkolin, neurotransmiter koji prenosi poruke među živčanim stanicama; djeluje protuupalno; sudjeluje u pretvorbi opasne aminokiseline homocisteina u druge tvari (homocistein oštećuje krvne žile i čimbenik je rizika za razvoj KVB-a).
  • Žumanjak sadrži lutein i druge karotenoide, koji sprječava pojavu makularne degeneracije i katarakte (bolesti oka).