Sastojci:
- jaja
- voda
Postupak pripreme:
- Jaja stavite u posudu i prelijte hladnom vodom oko 2-3 cm preko jaja.
- Pustite da voda prokuha i odmah isključite izvor topline.
- Ostavite jaja da stoje u vrućoj vodi 10 minuta i onda ih premjestite u posudu s hladnom vodom da stoje 5 minuta.
- Na ovaj način se jaja neće prekuhati: bjelanjak će biti kuhan, a žumanjak će ostati u ukusnom, tekućem obliku.
Nekoliko zanimljivosti o jajima
Jaje, simbol savršenstva i zametak života, nekad je bilo sezonska namirnica, a sada je dostupno cijele godine. Vrlo je omiljeno zbog vrijednih sastojaka i brojnih načina pripreme. Jaje se sastoji od ljuske, bjelanca (66%) i žumanca (34%). Svježa jaja podijeljena su u A i B klasu.
Svježa jaja se moraju čuvati u hladnjaku na max. +10 oC (u trgovini isto moraju biti u hladnjaku!), inače se broj salmonela u jajima može povećati. Pazite na rok uporabe (obično mjesec dana).
U hladnjaku ih čuvati u originalnoj ambalaži ili u zatvorenoj plastičnoj posudi.
Jaja se ne smiju prati, jer im skidamo zaštitni omotač i možemo unijeti unutra mikroorganizme. Šiljati dio jaja se okreće nadolje.
Sa zdravstvenog gledišta najprihvatljiviji način pripreme jaja je kuhanje („u tvrdo“).
Kako čuvati tvrdo kuhana jaja? Kuhana jaja su gotovo jelo i kao takvo podložno su bakterijskoj kontaminaciji, iako imaju ljusku, ali je ona kuhanjem izgubila zaštitni omotač i postala porozna. Čuvati ih u hladnjaku do tjedan dana, a na sobnoj temperaturi ne dulje od 2 sata.
Savjet za kraj
Jedite dobro termički obrađena jaja i umjerenim količinama.