Kuhana jaja s avokadom





Sastojci:
  • 2 jaja
  • 1/2 avokada
  • Začinsko bilje
  • 1/2 limuna
Postupak:
  • Skuhajte jaja pa ih izrežite na 8 dijelova. 
  • Avokado ogulite i narežite na kockice. 
  • Pomiješajte jaja i avokado u posuditi pa im dodajte začinsko bilje te zalijte cijeđenim limunovim sokom. 
  • Promiješajte prije konzumacije. 
Nekoliko zanimljivosti o avokadu
  • Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je "aligatorska kruška", što upućuje na oblik i grubu površinu kore. 
  • Postoji više od 80 podvrsta avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku)
  • Avokado ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi. 
  • Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal.
Avokado ima brojna ljekovita svojstva. 
  • Štiti od raka dojke i prostate, te je bogat izvor vitamina E. 
  • Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje koje je dobro za njegu kože. 
  • Također, mnogi kuhari ga koriste umjesto maslinova ulja u pripremi jela. 
  • Plod avokada se dosta koristi u meksičkoj kuhinji. 
  • Europski mornari su avokado koristili kao maslac.