Sastojci:
- 2 jaja
- 1/2 avokada
- Začinsko bilje
- 1/2 limuna
- Skuhajte jaja pa ih izrežite na 8 dijelova.
- Avokado ogulite i narežite na kockice.
- Pomiješajte jaja i avokado u posuditi pa im dodajte začinsko bilje te zalijte cijeđenim limunovim sokom.
- Promiješajte prije konzumacije.
Nekoliko zanimljivosti o avokadu
- Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je "aligatorska kruška", što upućuje na oblik i grubu površinu kore.
- Postoji više od 80 podvrsta avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku)
- Avokado ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi.
- Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal.
Avokado ima brojna ljekovita svojstva.
- Štiti od raka dojke i prostate, te je bogat izvor vitamina E.
- Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje koje je dobro za njegu kože.
- Također, mnogi kuhari ga koriste umjesto maslinova ulja u pripremi jela.
- Plod avokada se dosta koristi u meksičkoj kuhinji.
- Europski mornari su avokado koristili kao maslac.